Allerede i efteråret 2013 kontakte Formand Paul mig og fortalt, at Føniks gerne ville have en venskabsklub og bowling nytte med en svensk bowling-klub. Jeg har i flere år spillet bowling i SPF Gillhög i Löddeköpinge og derfor lå det lige for, at kontakte SPF Gillhög og høre om der var interesse.

 

SPF Gillhög er en pensionistklub med ca 700 medlemmer og med mange aktiviteter, f.eks. bowling, golf, boule, bridge, gymnastik, svømning osv.. SPF Gillhög er en del at en landsomfatten upolitisk pensionisforening SPF –  står for:  Sveriges Pensionist Forbund – og er den største organisation i Sverige for pensionister. Den kan sammenlignes med Ældresagen i Danmark.

 

Löddeköpinge ligger ca 25 km nord for Malmø, ved motorvejen E20/E4/E6 mod Göteborg og Stockholm. Den tilhører  Kävlinge kommune og har ca. 6.500 indbyggere og kan føres tilbage til vikingetiden, som en betydningsfuld handelsplads, takket være sin placering ved Lödde Å, som er en del af Kävlinge åen. I kommunen ligger også Barsebäck, som er kendt af de fleste danskere.

 

Bowling afdelingen i SPF Gillhög har ca 70 medlememr og der spilles turnering hver mandag i Löddeköpinge bowlinghal, som ligger i kælderen til Löddeköpingen Sports- og Svømmehal. Bowlinghallen er ret lille, kun med 8 baner. Afdelingen spiller også i serie mod andre SPF foreninger i nærheden, på samme måde som Føniks.

 

SPF Gillhög bowling viste straks interesse i at have Føniks som venskabsklub. Desværre – af forskellige grunde – fik vi ikke det første møde førend forår 2014.

 

Den 25.April var det så dagen for premiere matchen i Löddeköpinge. På grund af hallens begrænsede område stillede hver klub med 16 spillere.  15 Føniks spillere ankom i egne biler til hallen – efter en tur på ca. 1 time. Vi skåninger kalder Löddeköpinge for  Lödde – og i Lödde mødtes jeg og de 16 fra Gillhög, så vi blev 16 på hvert hold. Vi havde 2 timer fra 12 til 14 til vor rådighed. Fordelingen på banerne afgjorde vi ved lodtrækning – 2 fra hvert hold på samme bane. Ingen individuelle resultater blev noterede, kun dagens samlede keglefald.

 

Det blev en meget lige kamp – men til slut stod  FØNIKS som vinder. Det gav mig en god følelese, at give mine gamle kammerater “en over nakken”. Vi havde 2 meget fornøjelige timer i Lödde’s bowlinghal, gemytlig stemning og ikke de store sprogvanskeligheder.

 

Dagens bowlingmøde blev afsluttet med frokost i madsalen på Lödde’s ældrehjem. Menuen var laks med tilbehør, og derefter kaffe og kage. Det blev en meget god afslutning på premiere mødet. Der blev diskuteret meget, ikke kun bowling, men også ligheder og forskelle mellem Danmark og Sverige. Der kom også en vits eller flere – ikke at forglemme, blev der holdt takketaler.

 

Jeg tror der var med tilfredshed og et ønske om at fortsætte udviklingen, at både svenskere og danskere forlod mødet. Nu til efteråret er det Føniks’s tur til at lave arrangementet. Jeg har fået at vide fra SPF Gillhög, at de ser frem til at mødes med os, og de træner meget for at får revance. Jeg håber, dette var begyndelsen til et langt og givende venskabsklub samarbejde.

 

Til slut, vil jeg tage mig friheden at komme med personlige synspunkter på denne landskamps form. Jeg tror, at 16 deltagere er tilpas, men jeg mener, der skal sættes retningslinier for antal af damer og herrer, f.eks. 12 herrer og 4 damer.  I ligestilingens navn burde det være 8 og 8, men jeg tror dette vil blive for svært både for Gillhög og Føniks at opfylde. Ydermere skulle der f.eks. inddeles hold efter handicap, så de bedste møder de bedste og sådan i rangfølge. Jeg tror dette vil være mere interessant på denne måde.

 

Skrevet af  Ingemar Lindahl
Oversat efter bedste evne af NJJ